Oproep Anne (UG, Dierengeneeskunde)

Naar enquête.

Onderzoek chronisch inflammatoir darmlijden.
Heb jij een hond met 'gevoelige darmen'?

Wij zijn door laatstejaarsstudent diergeneeskunde Anne van Caesbroeck, gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar de behandeling van chronisch inflammatoir darmlijden (IBD) bij de hond. Zij doet dit onderzoek voor haar masterproef diergeneeskunde, in samenwerking met het laboratorium voor immunologie van de Universiteit Gent.

Maar wat is dat eigenlijk, chronisch inflammatoir darmlijden (IBD)?
IBD is een aandoening die zeer vaak voorkomt bij zowel de hond als de kat. Bij IBD is er een chronische ontsteking in de maag, dunne darm en/of dikke darm aanwezig. Er zijn verschillende types IBD, afhankelijk van het soort en de ernst van de ontsteking. Eigenlijk is de diagnose IBD een grote kapstok waar alle chronische maag-darm ontstekingen onder vallen.

Wat zijn de symptomen van IBD?
Deze gaan van geregeld diarree en braken tot ernstige diarree, braken, vermageren en algemene ziekte.

Hoe wordt de diagnose van IBD gesteld?
Door uitgebreid bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek en eventueel echografisch en radiologisch onderzoek sluiten we alle andere mogelijke oorzaken van diarree uit. Leidt dit onderzoek niet tot diagnose en/of herstel, dan kan besloten worden tot het uitvoeren van onderzoek op biopten (stukjes weefsel) van de darmwand (via endoscopie). 

Hoe behandelen we IBD?
Neem indien mogelijk de onderliggende oorzaak weg. Behandel parasitaire infecties en geef hypoallergene voeding. Meestal moeten we medicatie geven om de ontsteking te onderdrukken. Ernstige gevallen moeten soms sterke imuun-onderdrukkende medicatie krijgen. 

Door deze korte enquête in te vullen kan jij helpen om vele hondjes aan een efficiënte therapie te helpen. De enquête mag ook ingevuld worden door eigenaren van gezonde honden.


Namens Anne van Caesbroeck, alvast bedankt!

Naar enquête.